Köşe Yazıları

ABD TÜRKİYE’DEN VAZGEÇTİ Mİ?

ABD TÜRKİYE’DEN VAZGEÇTİ Mİ? FETÖ ve PKK ile uğraşan Türkiye’ye yeni darbe dış politikadan geliyor. Sözde NATO müttefikimiz ABD ‘’Ermeni Soykırımı’’ ifadesini kullanacakmış. Diplomasiye ne oldu? Yunanistan ayar verecek haddi..

ABD TÜRKİYE’DEN VAZGEÇTİ Mİ?

ABD TÜRKİYE’DEN VAZGEÇTİ Mİ?

FETÖ ve PKK ile uğraşan Türkiye’ye yeni darbe dış politikadan geliyor. Sözde NATO müttefikimiz ABD ‘’Ermeni Soykırımı’’ ifadesini kullanacakmış. Diplomasiye ne oldu? Yunanistan ayar verecek haddi nereden buldu? İsrail ile neden küstük neden şimdi barışıyoruz.

‘’Neyi Yanlış Yaptık?’’

2010 yılından sonra dış politikada ki dalgalanmalar bizi buraya getirdi. Akdeniz’de müttefik olan mısırla kavgamız, İsrail ile uzun zamandır düzelmeyen ilişkilerimiz, ABD ile artık kopan bağlarımız, Suriye batağı bizi dış politikada çok yalnızlaştıran durumlar oldu. Dış politikayı iç politikadan ayıran en önemli özellik olan güçler dengesini iyice şaşırdık. Kim dost kim düşman bilmek çok mümkün değil. Asıl soru bunlar olurken diplomatlar neredeydi? Neyi yanlış yaptılar?

Geçmişe dönüp bakarsak NATO’nun bir numarasıyla yani ABD ile ilk dargınlık veya gerilim Suriye’de Obama zamanında olmuştu, peşine Rusya uçak krizi gibi türlü badireler… Bu yol ayrımı şuna sebep oldu; Rusya ile yakın fakat ABD ile daha yakın durumuna döndü.  Suriye de yaşanan bu çatırdama PKK ve PYD örgütlerine ABD tarafından açıktan destek verilmesiyle devam etti. İyice dağılmış dış politikada bir de toprak kaybının başarı sayıldığı nadir ülkelerdeniz herhalde. Başarımız kendi toprağımız olan Süleyman Şah Türbesini taşımak!!! ABD ve Rusya dengesini iyi kuramadıkça dengeler daha da değişti bu denge S-400 füzeleri ve F-35 uçağı krizi ile şuna döndü; ABD’ye yakın Rusya’ya daha yakın…  bu süreçte yaşanan başkan değişikliği ve sürekli olmayan bürokrasi her ne kadar NATO üyesi olsak anlaşılan ABD nazarında Rusya’ya daha yakın kaybedilmiş bir ülke konumuna düştük. Peki, bunlar kime yaradı? Yunanistan!!!

‘’Neden Yunanistan’’

ABD Türkiye’den vazgeçişini aslında Yunanistan’a üs kurması silah ambargolarının kaldırılmasıyla net bir şekilde gösterdi. Buradan cesaret alan Yunanistan dışişleri bakanı kameralar önünde Türkiye’yi itham edici konuşmalar yapabildi. Bunun başka açıklaması olamaz. Ayrıca bir zamanlar aralarının bozuk olduğu İsrail, Mısır gibi ülkelerle aralarındaki bağı kuvvetlendirerek Akdeniz de güç topladıkları aşikar, fakat burada bunlar olurken Türk diplomasisinin eli armut mu topluyordu anlamak mümkün değil?

Türkiye Ortadoğu da güçlü devletler için hep aranan ihtiyaç duyulan bir müttefikken şuan neden aynı konumda değil düşünmek lazım? Bu konum artık yavaş yavaş Yunanistan’a taşınıyor bunu görmemek içinde kör olmak gerek. Bunu biz görüyorsak diplomatlar nasıl göremiyor?

‘’Sözde Soykırım ve Türk Diplomasisinin Namusu’’

3 ay aranın ardından Cumhurbaşkanı ve Erdoğan bu konu için görüşüyor. Aslında acı dimi iki müttefik devlet başkanı türlü sorunlar yüzünden üç ay görüşmüyor. Görüşmenin konusu ‘’Ermeni Soykırımı’’ eğer bu ABD tarafından kabul edilir ise Türkiye hem dış politika hem uluslararası hukukta kolay kolay toparlanamayacağı bir sarsılma yaşayabilir. Yıllardır bu konu Türk diplomatları tarafından başarılı bir şekilde yürütülürken ve namus meselesi yapmış ve devlet varken işin bu raddeye gelmesi gerçekten başarısızlık olur. Bunun hesabını hangi diplomat verir takdir devletindir.

Eğer bu olay olursa şuan yarım yamalak olan ABD ile ilişkilerin bir daha uzun zaman düzelemeyeceğini söylemek yanlış olmaz. Üstelik bunu ABD’nin kabul etmesi diğer ülkeler için emsal olması kaçınılamaz. Ne pahasına olursa olsun durdurulmalı!!!

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Sitemizde yapacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra yayınlanacaktır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL