Bölge Genel Güncel

ÇAĞLAYAN BARAJI İHALE EDİLDİ…

Yalova’nın 2065 yılına kadar ihtiyacını karşılayacak olan Çağlayan barajının ilk aşaması olan planlama kısmı ihale edildi. (DSİ) Genel Müdürlüğünce ihalesi yapılan Çağlayan Barajı, yaz aylarında su sıkıntısının yaşandığı Yalova’nın sorununu..

ÇAĞLAYAN BARAJI İHALE EDİLDİ…

Yalova’nın 2065 yılına kadar ihtiyacını karşılayacak olan Çağlayan barajının ilk aşaması olan planlama kısmı ihale edildi.

(DSİ) Genel Müdürlüğünce ihalesi yapılan Çağlayan Barajı, yaz aylarında su sıkıntısının yaşandığı Yalova’nın sorununu çözecek.

DSİ 13. Şube Müdürlüğü ekiplerinin 2014 yılında araştırmalarına başladığı ve 28 Nisan 2021’de de proje ihalesi yapılan Çağlayan Barajı, kentin içme suyu ihtiyacını karşılayacak.

Gökçe Barajı’nın Yalova’nın tek içme suyu kaynağı olduğu için Şube Müdürü Pelin Yalçın Balcı,  ” 2014 yılındaki kuraklık sonrası önlemler kapsamında mevcut kaynak dere üzerinde en az 5 yıl olmak şartına bağlı kalınarak 7 yıllık ölçümlerin ve topoğrafık şartların incelenerek yeni baraj yapımına karar verildi.

Gökçe Barajı bizim için çok kıymetli. Bildiğiniz gibi ara ara su seviyesindeki istenmeyen düşüşlerden dolayı kuraklık yaşıyoruz ve bu da halkı panikletiyor.

2014 yılında da çok ciddi bir sıkıntı yaşanmıştı. Biz de DSİ olarak bu havzada sıkıntıyı giderme noktasında birtakım çalışma ve planlamaya başladık. Gökçe Barajı’mızın ana kaynağı olan Sellimandıra Deresi, akım gözlem istasyonlarına göre yıllık yaklaşık 65 milyon metreküp su regüle eden bir deremiz.

Planlama çalışmalarında Gökçe Barajı’ndaki kullanım oranı 36 milyon metreküp olarak görülmüştür. Buna baktığımızda Sellimandıra Deresi’nin yüzde 40’ının boşa aktığı tespit edildi.

Bunun üzerine Sellimandıra Deresi’nin barajımıza su dökülen son bölümüne yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta halk arasında Gökçe 2 olarak bilinen Çağlayan Barajı’mızın yapımına karar verildi.

2065 yılına kadar Yalova’da içme suyu sıkıntısı düşünülmemektedir “Yaklaşık 40 milyon liraya mal olması beklenen Çağlayan Barajı’nın yapımıyla, kentin içme suyu sıkıntısının 2065 yılına kadar ortadan kalkacak.

Barajımızın proje ihalesi gerçekleşti. Yaklaşık 2-3 yıl içerisinde de barajımızı hizmete almayı planlıyoruz. Aslında Yalova su yönünden zengin bir il fakat sular iyi kontrol ve düzenle sağlanmadığı için çok boşa akan suyumuz var.

Yapılan planlamalarımızda ayrıca Altınova’da Kınalı Barajı’mız, Kurtköy regülasyon planlama çalışmalarımız da var. Bunun dışında Armutlu tarafında da içme suyu kaynaklarımız var. Bizim en son noktada kullanabileceğimiz yer altı kuyularımız var ve bu kuyular da olası ani bir durumda sisteme verilmek üzere hazırda bekletiliyor.

Toplamda düşündüğümüz zaman 2065 yılına kadar Yalova’da içme suyu sıkıntısı düşünülmemektedir. Olası tüm aksilikler olduğu zaman bile Kocaeli Yuvacık Barajı’ndan Yalova’ya su nakil edilebilecek bir hat bulunmaktadır.

Şu anda Gökçe Barajımızda mevcut su potansiyelimiz 36 milyon metreküp. Sellimandıra Deresi toplamı 65 milyon metreküp var. Hesapladığımız zaman yaklaşık 29 milyon metreküp kadar suyu da yeni yapılacak Çağlayan Barajı’mızda depolayacağız. Olası su düşmesinde takviye olarak Çağlayan’dan Gökçe Barajı’na aktarım yapılacak. “dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Sitemizde yapacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra yayınlanacaktır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL