Genel

ÇİFTÇİLERE SEBZE FİDESİ İLE SİLAJLIK MISIR VE AYÇİÇEĞİ TOHUMU DAĞITILDI

İl Müdürlüğümüz tarafından çiftçilere Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı kapsamında % 75’i Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi tarafından desteklenen “Yalova İli Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Artırılması Projesi”, “Kaba..

ÇİFTÇİLERE SEBZE FİDESİ İLE SİLAJLIK MISIR VE AYÇİÇEĞİ TOHUMU DAĞITILDI

İl Müdürlüğümüz tarafından çiftçilere Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı kapsamında % 75’i Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi tarafından desteklenen “Yalova İli Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Artırılması Projesi”, “Kaba Yem Üretiminde Tohum Desteği İle Çiftçilerimizin Yanındayız Projesi” ve “Yalova İlinde Örtüaltı Sebzeciliğinin Geliştirmesi Projesi” kapsamında Yağlık Ayçiçeği Tohumu, Silajlık Mısır Tohumu ile Biber ve Hıyar Fidesi dağıtıldı.

İl Müdürlüğümüz bahçesinde düzenlenen programa Vali Muammer Erol, Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş, Meliha Akyol, , İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Selihan Dicle Şimşek,Ak Parti Gençlik Kolları başkanı Emirhan Balkaya, MHP İl Başkanı Namık Öz, BBP İl Başkanı Munip Namal, İyi Parti İl Başkan Yardımcısı Talip Bayburtlu, Gelecek Partisi İl Başkanı Kürşat Emre Çandır ve Kadın Kolları Başkanı….. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Mustafa Öztürk, Kent Konseyi Başkanı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Kandemir, Çiftlikköy Ziraat odası Başkanı Mehmet Anaçardı, Şube ve İlçe Müdürleri, Teknik Personeller ile proje yararlanıcısı çiftçiler katıldı.

Çiftlikköy İlçesi çiftçilerinden İbrahim Çifter yaptığı konuşmada tohum dağıtımından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek İl Müdürlüğüne ve İl Özel İdaresine teşekkürlerini ifade etti.

İl Müdürümüz Suat Parıldar programda yaptığı konuşmada; projelerden bahsederek, “İlimiz İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi büyük şehirlere yakın olduğundan tarım alanlarımız üzerinde büyük ölçüde tarım dışı kullanımı baskısı bulunmaktadır. Birim alanda getirisi yüksek tarımsal ürünler üreterek tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlayıp tarım arazilerinin etkin kullanılmasını hedefleyerek projeler üretiyoruz.

İlimizde 218.540 dekar tarım arazisinin 117.439 dekar alanı işlenmektedir. Diğer bir ifadeyle etkin kullanılmayan yaklaşık 100 bin dekar arazi bulunmakta olup bu arazileri tarımsal üretime kazandırmak ve düşük gelir elde edilen tarla ürünlerinin yerine birim alanda getirisi yüksek ürünlere yönelerek çiftçilerimizin gelirini yükseltmeyi hedefliyoruz.

İl Müdürlüğümüzce 2017-2022 yılları arasında çiftçilerimizin de katkılarıyla toplam bedeli 35 Milyon TL olan 57 proje uygulanmış ve bu projelerin 18,5 Milyon TL’lik kısmı Bakanlığımız (Marmara Denizi Su Ürünleri Kontrol Merkezi kurlumu olan 4.990.000 TL dahil), 3,8 Milyon TL’lik kısmı Yalova İl Özel İdaresi, 850 Bin TL’lik kısmı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (Armutlu, Esenköy ve Fıstıklı’da Balıkçılık Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi) olmak üzere toplamda yaklaşık 23,15 Milyon TL tutarında kamu hibe desteği sağlanmıştır.

Projeler kapsamında 14.587 Dekar alan, 8.664 çiftçi, tohumdan fidana, sertifikadan organik gübreye, bal paketleme tesisinden suni tohumlamaya, süt toplama tanklarına ve balıkçı barınakları dip taramaya ve midye çiftliklerine kadar 11.857.199 adet proje ürününe destek sağladık.

Örtüaltı sebzeciliği geliştirmek, yağlık tohumlu bitkiler ve kaba yem üretimini arttırmaya yönelik projelerin yanında Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesine yönelik Bakanlığımız ve Yalova İl Özel İdaresi tarafından sağlanan desteklerle 2017-2021 yılları arasında 689 çiftçimize 1.873 Dekar alanda proje uygulanmış, kivi, trabzon hurması, çilek, ceviz ve aronya fidan desteği sağlanmıştır. Uyguladığımız Meyvecilik projelerimiz ile ilimizin zeytin alanları haricindeki meyve üretim alanlarımız yaklaşık % 10’u oranında artmıştır.

İl Müdürlüğümüz tarafından 2022 yılında uygulanmak üzere hazırladığımız bir kısmı uygulanmaya başlanan olan toplam proje tutarı 20,6 Milyon TL olan 24 projenin tamamının desteklenmesi durumunda çiftçilerimize yaklaşık 8 Milyon TL Bakanlık ve yaklaşık 1 Milyon TL İl Özel İdaresi olmak üzere toplam 9 Milyon TL hibe desteği sağlanmış olacaktır. Bu projelerimizi sıralayacak olursak; Yalova İli Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi, Yalova İlinde Buğday ve Arpa Üretiminin Geliştirilmesi Projesi, Kaba Yem Üretiminde Tohum Desteği İle Çiftçilerimizin Yanındayız…! Silajlık Mısır Projesi ve 2. Etabı Macar Fiği, Yem Bezelyesi ve Yulaf Projesi, Yalova İlinde Örtüaltı Sebzeciliğin Geliştirilmesi Projesi 1. Etap (Biber ve Hıyar), 2. Etabında ise Kabak, Yazlık Lahana ve Pazı Projesi, Yalova İlinde Kivi Üretiminin Geliştirilmesi Projesi, Kivinin İyisi, Yalova’nın İncisi Projesi, Yalova İlinde Trabzon Hurması Ve Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi, Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Çilek Projesi, Yalova İlinde Tıbbi ve Aromatik Bitki (Aronya) Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi, Organik Aronya Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Desteklenmesi Projesi, Organiğin Hası, Yalova Aronyası Projesi, Sağlık İçin Aronya, Aronya İçin Su Projesi, Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele Deneme Projesi, Yalova İlinde Zeytin Yetiştiriciliğinde Periyodisitenin Azaltılması 2.Etap Projesi, Yalova İli Sera Modernizasyonu

2.Etap Projesi, Kılıç Köyü Süt Toplama Merkezi Modernizasyonu Projesi, Suni Tohumlamaya Destek II. Etap Projesi, Kist Hidatik Hastalığı ile Mücadele Projesi, Kadın Çiftçilere Süt Sığırcılığı Eğitimi (Kadın Çiftçilere Süt Sağım Makine Desteği) Projesi, Midye, Müsilaj’a İyi Gelecek Projesi, Midye İşleme Tesisi Ön Fizibilite Raporu Hazırlama Projesi ve Marmara Denizi Su Ürünleri Denetim, Kontrol ve Eğitim Merkezi Kurulumu Projesi.

İlimizde yaklaşık 4.000 dekar örtü altı, 4.000 dekar açık alanda olmak üzere yaklaşık 8.000 dekar alanda 27.500 ton sebze üretimi yapmaktayız. Bu sebze üretiminin %75’i Örtü altı tarımı olarak yapılmaktadır.

2020 ve 2021 yıllarında Örtüaltı sebzeciliği geliştirme projesi kapsamında 83 çiftçimize yaklaşık 60 dekar alanda sebze üretimi yapmak üzere 87.000 adet biber fidesi ve 119 çiftçimize ise 120 dekar alanda uygulanmak üzere 120 kg fasulye tohumu dağıtımı yapılmıştır.

Bu projeden çiftçilerimizden alınan olumlu geri dönüşlerden sonrasında bu yıl; Yalova ili Örtüaltı Sebze Üretimini Geliştirme Projesi İlimiz Merkez, Çiftlikköy ve Çınarcık ilçelerimize uygulanmak üzere; 2021 yılı aralık ayı içerisinde diğer illerden tenkis edilen 150.000 TL Bakanlığımız bütçesi kullanılarak; çiftçilerimize dağıtılmak üzere 110 kg Fasulye tohumu, fide yaptırılarak dağıtılmak üzere de 80.000 adet Hıyar, 60.000 adet Biber, 20 bin adet kabak tohumu alındı.

Bunun yanında merkez ilçe Kadıköy beldemiz çiftçilerinin katkısı ile yaklaşık 5 kg Yazlık Pazı ve Yazlık Kara lahana tohumu projeye dahil edilerek 120.000 pazı, 30.000 kara lahana fidesi üretmek üzere projemizin 1. aşaması tamamlanmıştı.

Projemiz kapsamında Ocak ve Şubat ayları içerisinde başvuruları alınmış, İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından sahada; “Üretim Yeri Uygunluk Kontrolleri” yapılmış ve 51 çiftçimize 112 dekar alanda ekilmek üzere 110 kg fasulye tohumu mart ayı içerisinde dağıtılmıştır.

Projemizin 2. aşamasında Bakanlığımız bütçesinden ve çiftçi katkısı ile alınmış olan Hıyar, Biber, Kabak, Pazı ve Kara Lahana tohumları Yalova İl Özel İdaresinden sağlanan 158.100 TL kaynak ile fide yapılmak üzere ilimizdeki fide yetiştiriciliği yapan firmada üretimi yaptırılmıştır.

Bugün burada 38 çiftçimize 72 bin adet hıyar fidesi, 59 çiftçimize 59 bin adet biber fidesi olmak üzere toplam 130 bin fide dağıtacağız. Proje kapsamında; 170 bin adet Kabak, pazı ve karalahana fideleri ise mayıs ayı başında çiftçilerimize dağıtılacaktır.

Sebze projemiz için tohum alımı ve fide üretim bedeli olarak Bakanlığımız ve İl Özel İdareden toplam 300 bin TL bütçe kullanılmış bu bütçe ile yaklaşık 300 bin adet fide ürettirilmiştir. Çiftçilerimizin bugün bu fideleri kendi imkanları ile satın almaları durumunda ödemek durumunda kalacakları meblağ yaklaşık 600 bin TL olacaktı.

Tarımsal üretim süreçlerinde denetim ekiplerimizce gerek hasat öncesi, gerekse satış yerlerinde yapılan denetimlerde tarım ürünlerde zaman zaman pestisit kalıntıları ile ilgili sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bakanlığımızca; her yıl Üretici Kayıt Defteri kullanım zorunluluğu bulunan ürünler ilan edilmektedir. 2022 yılında Hıyar, Biber Üretici Kayıt Defteri zorunluluğu olan ürünler arasındadır.

Örtüaltı Sebze projesi yararlanıcısı olan tüm çiftçilerimize İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından Üretici Kayıt Defterleri verilecek ve uygulama aşamalarında bu defterler teknik personelimiz tarafından kontrol edilecektir. Güvenilir gıda üretiminin sağlanması için Çiftçilerimizin Bitki Koruma Ürünlerini (BKÜ) tavsiyeye uygun kullanmaları ve Üretici Kayıt Defterlerini kullanmaları gerekmektedir. Bu konularda reçete yazma yetkisi bulunan İl ve İlçe Müdürlüklerimiz teknik personelimizden gerekli desteği alabilirsiniz.

Tohum dağıtımını yapacağımız diğer bir projemiz; Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesidir.İnsan gereksinimlerinin karşılanmasında ihtiyaç duyulan önemli enerji kaynaklarından biri de bitkisel yağlardır. Ülkemiz, bitkisel yağ ihtiyacının yaklaşık % 50’sini ayçiçeğinden elde etmekte olup yağlık ayçiçeği üretimi genelde Marmara Bölgesinde yoğunlaşmıştır.

2021 yılında “Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi” kapsamında Bakanlığımız ve İl Özel İdare desteğiyle 39 çiftçiye 1.500 dekar alanda uygulanmak üzere 9 Milyon Adet yağlık Ayçiçeği tohumu hibe olarak dağıtılmıştı. Bu proje ile 2020 yılında 1.906 dekar olan Ayçiçeği ekiliş alanı 2021 yılı proje ve desteklerimizle % 73 artarak 3.302 dekara ulaşmış olup üretim miktarı ise 2020 yılında 409 ton iken % 77 artarak 722 tona ulaşmıştır. İlimizde 3.302 dekar Ayçiçeği ekilişinin % 86’ı Çiftlikköy ilçemizde % 14’ü ise Altınova ilçemizdedir.

Bakanlığımız “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında bu yılda ülkemiz için stratejik öneme haiz Yağlık Ayçiçeği üretimini arttırmak üzere tohum bedelinin % 50’si Bakanlığımız bütçesinden, % 25’i İl Özel İdare bütçesinden, % 25’i de çiftçi katkısı olmak üzere toplam 1.340.000 TL bütçeli projemizi hayata geçiriyoruz.

Bu proje ile 2.000 dekar alanda “Yalova İlinde Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Arttırılması Projesi” ile birlikte üretim alanımızı toplamda 4.000 dekar seviyelerine ulaştırmayı, üretimimizi ise 1.000 tona çıkarmayı hedeflemekteyiz.

Bugün tohum dağıtımını yapacağımız diğer bir projemiz; “Kaba Yem Üretiminde Tohum Desteği İle Çiftçilerimizin Yanındayız…! Projesidir.”İlimizin sahip olduğu mera alanları hem az, hem de çok küçük parçalardan oluşmaktadır. Mera alanlarının ıslah çalışmaları yapılmakla birlikte mevcut az sayıda meranın hayvan beslemede gerekli olan ot ihtiyacını karşılayamaması meraların üzerinde aşırı otlatma baskısına neden olmaktadır.

Bu baskıyı azaltmak çiftçilerimizin kaba yem ihtiyacını karşılamak, yem bitkisi ekimini desteklemek amacıyla ilimizde verimliliği yüksek Standart Silajlık Mısır tohumu temin edilerek Merkez, Altınova, Çiftlikköy ve Termal İlçelerimizde atıl tarım alanlarının boş kalmasını engellemek ve hayvancılık işletmelerinin girdi teminlerine destek sağlamak amacıyla; 2020 ve 2021 yılları arasında Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi desteğiyle 276 çiftçimize yaklaşık 2.584 Dekar alanda ekiliş yapmak üzere yonca, macar fiği ve yem bezelyesi tohumu temin edilerek hibe desteği sağlanmıştır.

Bu yıl da; Yalova İl Özel İdare Müdürlüğünün Kaba Yem Üretiminde Tohum Desteği İle Çiftçilerimizin Yanındayız…! Projesi ile İlkbahar döneminde; Toplam bütçesi yaklaşık 4 milyon TL olan ve tohum bedelinin %75’lik kısmı olan 79.800 TL’si Yalova İl Özel İdaresi tarafından hibe, geri kalan %25’lik kısmı olan 26.600 TL ise çiftçi katkısı şeklinde finanse edilen 1,6 ton Standart Silajlık Mısır tohumunu bugün 49 çiftçimize 931 dekar alan için dağıtıyoruz.

Uyguladığımız bütün projelerde temel hedefimiz;

Ø Öncelikli olarak tarımsal üretimi arttırmak,

Ø Etkin kullanılmayıp atıl bırakılan arazileri üretime kazandırmak.

Ø Tarımsal üretimde devamlılığı sağlamak,

Ø Çiftçilerimizin üretime yönelik motivasyonunun sürekliliğini sağlamak.

Bugün fide ve tohum dağıtımlarını yapacağımız toplam 4 Milyon TL bütçeli 3 projemizi; 5 ilçede, 51 mahalle ve köyde, 185 çiftçi ile 3.200 dekarda yaklaşık 500 bin TL hibe sağlayarak gerçekleştirdik.

Projelerin en önemli çıktısı bütçe sağlayıcıya hesap verilebilirliktir. Burada tohum/fide dağıtmakla işimiz bitmiyor. Teknik elemanlarımız saha kontrolleri ile her konuda çiftçilerimizin yanında olmaya devam edecek, sonuçlarını ise Bakanlığımıza raporlayacaklardır. Gelecek dönem projelerimizi bu projelerden edindiğimiz tecrübelerle şekillendirmeye devam edeceğiz.

Hem Bakanlığımız hem de İl özel idaremiz tarafından sağlanan imkan ve kaynakları tarımsal üretimin geliştirilmesi için etkin projeler yaparak değerlendirmeyi sürdüreceğiz ve bundan sonra da aynı özveriyle çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Diğer bütün projelerimizde olduğu gibi bugünkü projelerimizde de bizleri yalnız bırakmayan ve desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize, Sayın Vekillerimize, İl özel İdare Meclis Başkanı ve Meclis üyelerine, Siyasi Parti Temsilcilerimize, Özel İdare Genel sekreterimize, projeye emeği geçen birim yöneticilerimiz ve teknik personelimize çiftçilerimiz adına şükranlarımızı sunuyorum.

Mevsim itibariyle çiftçilerimizin tarlada izlerinin en belirgin ve emeklerinin en yoğun olduğu dönemdeyiz. Tarlada izleri olan kıymetli çiftçilerimizin harmanda da yüzlerinin ak olmasını, Ramazan ayının bereketinin ve rahmetinin tarlalarımıza da yansımasını, sağlığınızın daim, ürününüzün bol ve kazancınızın bereketli olmasını diliyor saygılar sunuyorum” dedi.

İl Müdürümüzün ardından kürsüye gelen İl Genel Meclisi başkanı Hasan Soygüzel’ de yaptığı konuşmada; “Biz Yalova İl Özel idaresi olarak sayın Cumhurbaşkanımızın da gösterdiği hedef doğrultusunda ekilmemiş bir karış toprak kalmayıncaya kadar bu desteklerimizi sürdüreceğiz. Hepimiz çok yakınen biliyoruz ki dünyamızı ve ülkemizi etkileyen küresel bir gıda arzı ile karşı karşıyayız. Bu da tarımsal üretimi bir o kadar daha önemli hale getiriyor. Biz Yalova tarım il müdürlüğümüzle birlikte verimli ve başarılı bir işbirliği ilişkisi sürdürüyoruz. Bu ilişki de etkilerini hızlı bir biçimde gösteriyor ve her geçen yıl bir önceki yıla oranla daha da artmış oluyor. Bizim yaptığımızın üç boyutu var. Birinci boyutu çiftçilerimizin tarımsal üretimi gerçekleştirmeleri için tohum fide fidan desteği sağlıyoruz. Onun yanında da tarımsal arazilerimizi ekime hazır hale getirebilmek için sürdürdüğümüz sulama projeleri var.Bir yandan göletler gibi sulama projeleri yapıyoruz, bir yandan da

suların çiftçilerimizin arazilerine ulaşabilmesi için arazi yollarının açılmasını sağlıyoruz. Bu mücadelenin en önemli ayağı da hiç kuşkusuz üretimi gerçekleştiren çiftçilerimiz. Bu nedenle kendilerine şükranlarımı sunuyorum.Bu mücadelede alınacak daha çok yolumuz var çünkü il müdürümüzün de bahsettiği gibi arazilerimizin yarısına yakın kısmında hala üretim yapılmıyor. Bu da üretim yapılmayan arazilerin başka amaçlarla kullanılması yönündeki baskıları da artırıyor.Biz de yaptığımız hu çalışmalarla tarımdan da gelir elde edilebildiğini göstermeye çalışıyoruz.Üretimimiz arttıkça da çiftçilerimizin gelirlerinin ve refah seviyelerinin artacağını düşünüyoruz” dedi.

Ak Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş yaptığı konuşmada; “Bugün çok anlamlı bir etkinlikte biraraya geldik.Hem İl genel Meclisimiz, hem Tarım İl Müdürlüğümüz fidan fide dağıtım konularında çiftçilerimizin yanında olmaya devam ediyor.Önce Covid 19 salgınının ortaya koyduğu sorunlar, hemen arkasında kuzeyimizde meydana gelen savaş tarım sektörünü olumsuz etkiledi.Sayın Cumhurbaşkanımızın buradaki talimatı açık ve net.Bir karış bile toprak sürülmeden, ekilmeden kalmayacak, bizler de bunun için elimizden gelen çabayı ortaya koyucaz ve sizlerle beraber Türkiye’nin tarımını hep birlikte daha ileriye taşıyacağız.Bizler Yalovanın her köşesinde kırsal kalkınmayı temin etmek için tüm kurumlarımızla çok üstün bir gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm bu çalışmalarda bizlerden desteğini esirgemeyen başta sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım bakanlığımızın yetkililerine, kooperatiflerimize, birliklerimize, ve çiftçilerimize şükranlarımı sunuyorum”dedi.

Konuşmaların ardından proje yararlanıcısı çiftçilere tohum ve fideleri protokol üyeleri tarafından dağıtıldı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Sitemizde yapacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra yayınlanacaktır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL