Gündem

VALİ MUAMMER EROL’UN YALOVA’NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 101. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA MESAJI

Kurtuluş Savaşı döneminde İstanbul ile Anadolu arasında en önemli geçiş noktası olan Yalova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü birlik ve beraberlik içerisinde, coşkuyla ve heyecanla kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz…

VALİ MUAMMER EROL’UN YALOVA’NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 101. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA MESAJI

Kurtuluş Savaşı döneminde İstanbul ile Anadolu arasında en önemli geçiş noktası olan Yalova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü birlik ve beraberlik içerisinde, coşkuyla ve heyecanla kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz.

1.Dünya Savaşı ardından Mondros Mütarekesi ile birlikte İtilaf Devletlerinin Osmanlı Devleti’ni paylaşım planlarını çerçevesinde Yunan ordusu 1920 Temmuz ayında Yalova ve İzmit çevresini işgal etmeye yeltenmiştir. Yerli Ermeni ve Rumlarla birlikte işgalci Yunanlar tarafından Yalova ağır bir zulme ve yıkıma uğramış, işgal sırasında binlerce masum insan katledilmiş, malları yağmalanmış ve göç etmek zorunda kalmıştır.

Bu işgal ve zulümlere Türk Milleti sessiz kalmamış, birçok bağımsız müfrezeler kurarak direnişe geçmiş ve verilen yoğun mücadeleler sonunda milli güçlerin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan Millî Mücadele sonucunda 15 Eylül 1920’de başlayan esaret 19 Temmuz 1921’de sona ermiş ve Yalova bağımsızlığını ilan etmiştir.

Köklü tarihimizin her döneminde görüldüğü üzere Yalova’daki kurtuluş mücadelesinde de Yüzbaşı İsmail Kemal, Yüzbaşı Kazım, Öğretmen Yusuf Ziya Bey, Milis Teğmen Rasim Koçal ve Akköylü İbo’nun yanı sıra Yunanlıların Yalova’yı işgali sırasında Dumantepe Mevkiinde mevzilenerek Ocak 1921 tarihinde şehit düşünceye kadar kahramanca çarpışan ve kabri Burhaniye köyünde bulunan Burhaniye Müfrezesi Komutanı Şehit Üsteğmen Abdulkadir Efendi gibi kahramanlar sayesinde şehrimiz işgalden kurtulmuştur.

Büyük bir azim, inanç ve fedakârlıkla tarihine, kültürüne, milli değerlerine, sahip çıkan Türk milleti, huzur ve güven içinde aydınlık yarınlara doğru ilerlemesini kararlılıkla sürdürecektir. Birlik beraberlik içerisinde yaşanan fedakârlıkları yeni nesillere aktararak geleceğe umutla yürüyecektir.

Bu anlamlı günde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere düşman işgali altında kadını erkeği, yaşlısı ve genciyle büyük bir kahramanlık destanı yazan vatan topraklarımızın bağımsızlığı için kahramanca mücadele ederek aziz canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi saygıyla anıyorum. Yalova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü tebrik ediyor, Yalovalı hemşehrilerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Sitemizde yapacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra yayınlanacaktır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL