Köşe Yazıları

ABARTI GERÇEĞİ GÖLGELER

Bayram başladı sayılır, bayramla birlikte  Yalova da da ekonomik hareketlilik arttı diyebiliriz. Çarşı, Pazar hareketli. Tabi herkes de şunu soruyor ,madem ekonomik kriz var niye her yer dolu,turizm hareketli, e..

ABARTI GERÇEĞİ GÖLGELER

Bayram başladı sayılır, bayramla birlikte  Yalova da da ekonomik hareketlilik arttı diyebiliriz. Çarşı, Pazar hareketli.

Tabi herkes de şunu soruyor ,madem ekonomik kriz var niye her yer dolu,turizm hareketli, e ticaret rekor kırıyor, emlak sektörü hareketli,otomobil kuyrukları var?

Demek oluyor ki gelirlerimiz düştüğü halde birçok alanda talepte artış var ve ekonomi canlılığını koruyor. Bu çelişkili durum nasıl açıklanabilir?

  • Enflasyondan kaçma çabası: nasıl olsa her şey pahalılanıyor, borçla da olsa alalım karlı çıkarız,Çünkü bu faizlerle bankaya para yatırıp tasarruf etse zarar edeceğine inanıyor.
  • Kayıt ve sistem dışı dışı kazançların  ve varlıkların etkisi:

OECD’nin tahminine göre Türkiye’de kayıt dışı ekonomi GSYH’nin kabaca üçte biri oranında ki bu yılda 250 milyar dolar eder.

Bir de yıllardır kayıt içinden veya kayıt dışı olarak elde edilmiş ve kayıt ve sitem dışına çıkarılmış varlıklar var. Türk halkının elinde sisteme sokmadığı , 300 milyar dolar değerinde altın (kabaca 5.000 ton) ve döviz olarak (yurtiçinde banka hesapları dışında veya yurtdışında kayıt dışı olarak) tutulduğu tahmin edilen yaklaşık 150 milyar dolar olmak üzere toplam 500 milyar doları bulunuyor.

(3) Yabancıların getirdiği dövizler: Türkiye’ye yabancılar kanalıyla döviz girişi söz konusu. Borç ya da kredi dışında gelen dövizlerin bir bölümü gayrimenkul alımına geliyor olsa da bir bölümü nakit ve altın olarak giriyor. Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul alımı eski yıllara göre hız kesmiş olsa da geçen yıla göre bu yıl artış var.

(4) Köprüler, otoyollar, hava limanları, kent hastaneleri gibi büyük kamu yatırımlarının yarattığı ekonomi.

 

Ve bunlara ilaveten de genelde tüketici kredi faiz oranlarına karşı halkımızın çok da duyarlı olmaması.

Ve bütün bunlar ekonominin çarklarının zor da olsa dönmesini sağlıyor.

Eh bunlar  da göz önünde iken  muhalefetin “ insanlar aç aç “  demesi tabi biraz abartılı oluyor

MATEMATİK BİR HESAP:

İktidar,  gerçekleri tersine çevirmekten ne kadar usanmazsa, muhalefet de ters istikamette zırvalamakta aynı derecede ısrarcı.

Türkiye’de maaş ve ücretlerin Avrupa’ya göre ne kadar düşük olduğunu vurgulamak için , döviz kuru üzerinden “nominal” TL gelirler dolara dönüştürülür. Aynı yöntemle hesaplanırsa, 2020’de Türkiye’de kişi başına düşen GSYH (milli gelir diye okuyun) 8500 dolardır.

Geçtiğimiz haftalarda  TÜİK (İstatistik Kurumu) tarafından 2020 yılını kapsayan “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması” sonuçları yayınlandı. Yayınlanan metninde “yoksulluk” gelir sınırının nasıl hesaplandığı anlatılmakta ve nüfusun yüzde kaçının yoksul olarak tanımlanabileceği ortaya çıkmaktadır.

Bu sınır ülkenin kişi başına GSYH’na ve milli gelir dağılımına göre hesaplanır. Pandemi dolayısıyla ekonomik hareketlilik yavaşladı. Tüm dünyada gıda maddesi fiyatları dolar cinsinden yükseldi. Üstelik Türkiye’de dolar da pahalılandı. Sabit gelirliler için geçim zorlaştı.

Kural şudur : Muhalif gazeteciler TÜİK’in “yoksulluk” veya sendikalar tarafından hazırlanan “açlık” araştırma raporları açıklanınca bunu haber yapar. Sokağa çıkarak yoksul veya “aç(?)” insanlarla konuşur. Televizyonda görmüşsünüzdür. Kendileriyle röportaj yapılan “yoksul” veya “” insanlar pek de öyle yoksul veya aç durmamaktalar.

YOKSULLUK İZAFİDİR

Yoruma girmeden önce hemen söyleyeyim. Aşağıda  yer alan “kişi başına milli gelir” farkları, ülkeler arasındaki nispi refah farkını göstermez.

Doğru kıyaslama “SGP” yani Satınalma Gücü Paritesi‘ne göre hesaplanan kişi başına milli gelirle yapılır

Maaşların kıyaslandığı  ülkelerde kişi başına düşen GSYH (bin dolar olarak) ise şöyledir. İsviçre 84, ABD 63, Katar 63, Finlandiya 48, Almanya 46, Belçika 45, İsrail 44, İngiltere ve Japonya 40, İspanya 27, Güney Kıbrıs 27, Yunanistan 18, Çin 10.5, Bulgaristan 9.5, İran 7.5, Irak ve Ürdün 4, Mısır 3.5, Afganistan 0.6.

Görüldüğü gibi ülkelerin kişi başına milli gelirleri (GSYH) aynı değildir. Dağılımı da farklıdır. Bu sebeple her ülkenin “yoksulluk” gelir sınır farklıdır. Katar’ın yoksulu Türkiye’de, Türkiye’nin yoksulu da Mısır da orta gelirli sayılabilir. Yoksulluk görecelidir.

Bir de sendikaların Türkiye için hesapladığı “açlık sınırı geliri” var. Bu hesabın ülkemizdeki gerçek hayatta karşılığı yoktur. Eğer açlık sınırı altında geliri olanlar, “mutlak anlamda” aç olsalardı, bir süre sonra açlıktan ölürlerdi. Belediyeler de her gün sokaklardan açlıktan ölmüş insanların cesetlerini toplardı.

 

NE KADAR MİLLİ GELİR O KADAR MAAŞ

Şimdi bir de  IMF’nin yayınladığı “SGP “ Satınalma Gücü Paritesi” ne göre bazı ülkelerin kişi başına GSYH’sı 2021 yılında tahminen şöyle olacaktır. Katar 97 bin, ABD 68 bin, Almanya 57 bin, İngiltere 47 bin, Yunanistan 30 bin, Rusya 30 bin, Türkiye 28 bin, Çin 17 bin, İran 13 bin, Mısır 13 bin dolar.

SGP’ye göre yapılan karşılaştırmalar, ülkeler arasında sanıldığı kadar yüksek refah farkı olmadığını göstermektedir. Türkiye’de gelir dağılımı adaletsizliği olduğu yadsınamaz. Bunun üç sebebi vardır. Birincisi, yolsuzluklar; ikincisi kamu kaynaklı rantlar, üçüncüsü de TL’nin gerçek para olmamasıdır.

Bu sorun, devlet maaşlara zam yapsın ve herkese iş versin demekle çözülemez. Hatta bu yola gidilirse, enflasyon patlayacağı için adaletsizlik daha da artar. Gelelim sayısal analize:  Eğer Türkiye’de öğretmen maaşları (dolar cinsinden) İsviçre’nin 10’da biri, Amerika’nın 7.5’ta biri, Almanya’nın 5.3’te biri kadar ise, öğretmenlerimizin milli gelirden aldığı pay adil demektir.

Eğer oranlar, bunlardan daha büyükse, öğretmen maaşları nispi olarak düşük, eğer küçükse, öğretmen maaşları nispi olarak yüksek demektir.  Aynı yöntemle maaşının düşük olduğundan yakınan subaylar, profesörler, yargıçlar, vergi dairesi müdürleri, fabrika işçileri, polisler ve emekliler de kendileri için bu hesabı yapabilirler.

Özetle şunu söyleyebiliriz : milli geliri artmadan maaşlar artmaz..

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Sitemizde yapacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra yayınlanacaktır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL