Köşe Yazıları

AĞUSTOS’ UN  30’ U

Şimdi bu yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı kısıtlı kutlanacakmış. Niyesini bilmiyorum.  Pandemi gerekçesi komik olur. Vardır elbet başka bir sebebi.  Sanıyorum Korona virüs yandaş oldu , iktidarın  hiç bir etkinliğinde..

AĞUSTOS’ UN  30’ U

Şimdi bu yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı kısıtlı kutlanacakmış. Niyesini bilmiyorum. 

Pandemi gerekçesi komik olur. Vardır elbet başka bir sebebi. 

Sanıyorum Korona virüs yandaş oldu , iktidarın  hiç bir etkinliğinde harekete geçmiyor.. Muhalif her etkinlikte, özellikle cumhuriyet bayramında fırsat kolluyor.. acayip örgütlenmiş, bilinçlenmiş.. 

 Nasıl ki Nisan’ın 23’ü, Mayıs’ın 19’u, Ekim’in 29’ unun  takvimlerde kırmızı renkle gösterilmekten başka  bir özelliği kalmadıysa Ağustos’un  30’u da maalesef   rakamla kırmızı bir gün. Sadece Ramazan ve Kurban bayramı ile birleştiği zamanlarda  tatili 9 veya 10 güne kadar uzatma özelliği var. 

 Ayasofya’nın ibadete açılması   veya  Malazgirt Meydan Savaşı anma  etkinliklerinin korona salgınına karşı gösterdiği direnci 30 Ağustos gösteremiyor. 

 Uzun zamandan beri , Bayramları, önce meydanlardan kovalayıp stadyumlara taşıyanlar şimdilerde artık her türlü olayı bahane edip, sıradan bir gün haline getirdiler. 

Milli birliğin ve beraberliğin en önemli temsili olan milli bayramlar sıradanlaştırıldı. 

Yalovada  da bazı uygulamalarda bunu görmek üzüntü verici. 

 Bayramlar meydanlarda kutlanır.  

Dünyanın hiçbir şehrinde trafiği engelleyecek  bahanesi  ile resmi geçitler  stadyumlara taşınmaz 

 Ama siz meydanları  balık restoranı ve çay bahçesi ve “golf alanı “ yaparsanız  o taşıdığınız Atatürk anıtı sembol olma niteliğini kaybeder. 

 New York, Moskova, Berlin, Roma ,Paris …Dünyanın hiçbir şehrinde anıtsal niteliği olan eserler şehir trafiği bahane edilerek yerinden kaldırılıp taşınmaz.  

Bizde ise Atatürk anıtı trafik bahanesi ile Süleyman Şah türbesi gibi yerinden taşındı sadece onunla da kalmadı sahildeki Kaymakamlık Köşkü, Dispanser, Eski Ortaokul binası, Vapur Gişeleri ve bekleme salonları   “bir aklıevvel”    in aklına uyarak yıkıldı.  Bir tek Hükümet  Konağı tekrar ihya edildi. Şimdi çay bahçeleri, mısırcılar, simitçiler , boncukçular  tarihi yaşatmamıza çok şükür yardımcı oluyorlar. 

 Bu karara imza atanlar da eserleriyle gurur duyuyorlardır. 

 Eğer belli günlerdeki trafik  sizi  rahatsız ediyorsa şehir planlamasını ona göre yaparsınız. Nasıl ki çok önemli politik şahsiyetler geldiğinde  cadde, sokak her yeri trafiğe kapatıyorsanız iki saat trafiği başka bir arter yönlendirirsiniz olur biter 

 Bir  de tarihi şahsiyetlere  ait anıtların ismine” Heykel “ denmez, sanatın ismine heykel denir ,  heykel yerine konulduğunda adı anıt olur, minibüs tabelalarında durak ismi olarak kullanılmaz.  

Atatürk Anıtı  ve Osman Gazi Anıtı  heykel diye  tanımlanamaz, kıyıda kenarda bırakılamaz.. 

Atatürk’ün bir ağaca gösterdiği saygının  zerresini  tarihe, kültüre, sanata  fazla gören bir toplum yapımız  var artık. 

YouTube da başka ülkelerde kutlanılan bayramlara  ait gösterileri izlerken tatmin olma durumuna geldik. 

Ben size bir link  vereyim de  Ruslar  Zafer Günü ‘nü nasıl kutluyorlar görün. 

https://www.youtube.com/watch?v=k3gHcI6l7WI&t=53s 

Ağustos’un 30’ u mübarek olsun, hayırlara vesile olsun,  

…aman evde kal Türkiye 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Sitemizde yapacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra yayınlanacaktır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL