Sağlık

DİYALİZ HASTALARINA KÖTÜ HABER!

KOCAELİ HIFZI SIHHA KURULUNUN KARARINA BAKIN ALINAN KARAR GEREĞİ DEVLET VE ÖZEL HASTANELERİN DİYALİZ MERKEZLERİNDE KAHVALTI YAPMAK YASAL,DIŞARDAN SİMİT POGAÇA BİLE GETİRMEK YASAK,4 SAAT DİYALİZ ALAN HASTALAR ÖZELLİKLE ŞEKER HASTALARI..

DİYALİZ HASTALARINA KÖTÜ HABER!
KOCAELİ HIFZI SIHHA KURULUNUN KARARINA BAKIN

ALINAN KARAR GEREĞİ DEVLET VE ÖZEL HASTANELERİN DİYALİZ MERKEZLERİNDE KAHVALTI YAPMAK YASAL,DIŞARDAN SİMİT POGAÇA BİLE GETİRMEK YASAK,4 SAAT DİYALİZ ALAN HASTALAR ÖZELLİKLE ŞEKER HASTALARI BİLE BU YASAĞA UYACAK UYMAYANLARA CEZA YAPIŞTIRILACAK.
BÖYLELİKLE DEVLET GÖREVLİLERİNİN ALDIĞI SAÇMA SAPAN BU KARARIN ARDINDAN BAKALIM DAHA NE İCATLAR ÇIKARACAKLAR.

Bilim kurulunun aldığı karar gereği, Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıkların uygulamaları ile ilgili yönetmelik diyaliz hastalarının tepkisine neden oldu.
Özellikle Kocaeli İl Hıfzıssıha kurulunun aldığı karar bölgedeki bütün devlet hastanelirine, diyaliz merkezlerine, tıbbi kuruluşlarına tebliğ edildi. Bu karar Karamürsel Devlet Hastanesi ilgili birimlerine ve diyaliz merkezine ulaştırıldı. Şöyle ki her gün ortalama 60 kişinin diyaliz aldığı bölümde sabah ve akşam olmak kaydıyla zeytin, peynir, çaydan oluşan kahvaltı karar gereği yasaklandı. Yani diyaliz hizmeti alan hastada kronik kalp yetmezliği, kronik akciğer ve böbrek yetmezliği, kronik nefes darlığı ve yüksek şeker hastası olmasına rağmen hastalıkların tamamı bilim kurulu ve Sağlık Bakanlığınca yasaklandı.
Diyaliz hizmeti alan hastalar, özellikle 65 yaş üstü hastalar diyaliz merkezinde kahvaltı yapamayacak, yanlarında gıda bulunduramayacaklar. Yasaklara uymayanlar hakkında adli ve idari para cezaları uygulanacak. Yani hıfzısıhha kararı gereği yasaklara uymayan hastalar ısrar ederlerse sonlarının kötü olacağı açık açık bildirildi.
Kronik rahatsızlıkları bulunan hastaların 24 saat içinde yani 4 saatlik diyaliz süresince sadece paketlenmiş su içebilecek, hastanın refakatçisi olmayacak, maske kullanımı ve mesafe kurallarına uyulacak. Peki bu hastalıkları taşıyan insanlardan birisi hayatını kaybetse bunun sorumlusu hıfzısıhha kurulu mu, bilim kurulu mu yoksa sağlık bakanı mı sorumlu tutulacak. O zaman sabah 8’de evimizden çıkarken azığımızı alalım, hastanenin bahçesinde ekmeğimizi yiyelim sonra diyalize girelim. Sayın hıfzısıhha kurulu üyeleri siz kahvaltı yapmayı bir kenara bırakın da 7 aydır Karamürsel Devlet Hastanesi diyaliz bölümünde ne doktor ne nefroloji hiç kimse gelmiyor. Hastalar Allah’a emanet. Bazı hekimleriniz uzaktan kumandayla hasta muayene ediyor. Siz önce var olan sağlıkla ilgili bu sorunları çözün sonra kahvaltıyla uğraşın. Ama aldığınız bu karar gereği kahvaltıdan tasarruf etmek kaydıyla sizler de gurur duyun.’ dediler.

YİYECEKLER ÇIKINA
Sağlık Bakanlığı’nın genelgeleri doğrultusunda diyaliz merkezlerinde su hariç yeme içme yasağının getirilmesinin ardından hastaların pazartesi gününden itibaren yanlarında taşıdıkları kahvaltılık malzemeleri ya minibüs servisinde ya da hastane bahçesinde karınlarını doyurup öyle diyalize girecekler. Konuyla ilgili isminin açıklanmasını istemeyen bir hasta yakını tepkilerini şöyle dile getirdi: ‘Bu kararı alan kişiler Ankara’dan gelen emirlerle hareket ediyorlar. Şimdi benim yakınım 2 saatte bir ağzını tatlandırmalı, bir şeyler atıştırmalı. Yani diyaliz bağlıyken benim hastam bisküvi yiyip meyve suyu içerse adli ve idari para cezaları uygulayacaklar. Çok güzel bir karar. 85 yaşındaki diyaliz hastasına para cezası yasağa uymuyor diye belki de hapis cezası. İşte sağlıkta dünya birincisi olduğumuzun tipik bir örneği. Ha bu arada yine alınan kurul gereği hastalara birer tane ya akide şekeri ya da kesme şeker ikram edilecek.’ dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Sitemizde yapacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra yayınlanacaktır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL