Genel

BEKLENEN DEPREM TEHLİKESİ

Yalova’nın ilk imar planını Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Avusturyalı bir mimara, 1930 yıllarda hazırlatmış. O zamanlar Yalova 2, 3 bin nüfuslu bir küçük kasaba imiş. Tabii o günden bu günleri..

BEKLENEN DEPREM TEHLİKESİ

Yalova’nın ilk imar planını Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Avusturyalı bir mimara, 1930 yıllarda hazırlatmış. O zamanlar Yalova 2, 3 bin nüfuslu bir küçük kasaba imiş. Tabii o günden bu günleri kestirmek çok zor.1970 yıllarda başlayan, hızlı yapılaşmaya günkü imar planları cevap vermemiş. Böyle olunca kat artışları ve yeni imar alanlarının, imara açılması gerekmiştir. Ben 1984 yılında, Yalova’da serbest mimar olarak çalışmaya başladım.

O yıllarda, Yalova’nın nüfusu Türkiye’de en hızla artan ilçelerden biriydi. Tabii bu hızlı nüfus artışı sonucu yeni imar alanları gündeme geldi. İlk gelen yerlerden biri, bu gün Adnan Menderes mahallesinin, sınırlarını oluşturan Hacı Mehmet ovası oldu. O dönem belediye başkanı olan, rahmetli Cengiz Koçal yönetimi zamanında bu büyük alan, imara açıldı. Çocukluğumuzun elma bahçeleri, olan bu ova bir anda inşaatçıların ve kooperatifçilerin gözdesi oldu. Bunun sonucunda hızlı bir yapılaşma ve yeni bir mahalle oluştu.1999 depreminde, en büyük tahribatı alan, ulusal basının gündeminden düşmeyen Hacı Mehmet ovası, büyük bir yıkıma uğradı. Yüzlerce bina yıkılırken, binlerce insan hayatını kaybetti.

Hacı Mehmet ovası, hayalet bir kente dönüştü. Sonrasında Yakup Koçal’ın, başkanlığı döneminde önce 2 kat imar verilen, bu alan Barboros Binicioğlu Başkan döneminde 3 kata çıkarıldı. Şimdilerde modern bir şehircilik anlayışı ile yeniden inşa edilen Adnan Menderes Mahallesi bu bölgededir. Geçmişten ders almadan geleceğe yönelmek mümkün değildir. 1999 deprem öncesi yapılan, yapıların büyük çoğunluğu, betonarme ömürlerini doldurmuştur. Bu durumda olan, binlerce bina Yalova’da mevcuttur. Bu binaların yeniden yıkılıp, yenilenmesi gerekmektedir. Bunun anlamı, bir an önce kentsel dönüşüm yapmaktır. 99 Marmara depreminin üzerinden, 25 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen, bu konuda, Yalova’da hiç bir adım atılmamıştır.

Uzmanların sıklıkla söylediği, İstanbul depremi, Marmara’dan geçen fay hattında meydana gelecektir. Bu deprem Yalova’yı da etkileyecek, eski binaların, büyük bölümünün yıkılmasına neden olacaktır. Buda binlerce insanımızın ölümü demektir. Hükümet bu konuda yavaş hareket etmekte olup, vatandaşa faizsiz yada düşük faizli kredi vermemektedir. Belediyelerin bu konuda hamasi söylemleri bırakıp, somut adımlar atması gerekmektedir. Bu işin çözümü bu gün İçin kat artışı ve parsel bazında imar verilmesi gibi gözüküyor. Yalova belediyesi mevcut binalarda, kentsel dönüşüme girmesi halinde, aynı katları vermek için Meclis kararı almıştır. Bu olumlu bir karar olmasına rağmen, yeterli değildir. Yeni seçilecek Yalova merkez ve ilçe belediye başkanlarına bu konuda büyük görevler düşmektedir. Yalova belediye başkanı, Sayın Mustafa Tutuk, belediyeye ait bir kentsel dönüşüm ofisi açmıştır. Ama bu ofisin bu güne, kadar somut bir uygulaması maalesef olmamıştır. Artık bu konuda somut adımlar atılmasını yeni seçilecek belediye başkanlarından bekliyoruz.

Bu konunun beklemeye tahammülü yoktur.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Sitemizde yapacağınız yorumlar kontrol edildikten sonra yayınlanacaktır.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL